Intervju inför oikos ickevåldshelg 3-5sep

Elof: Varför ska man träna sig i ickevåld?
Per: För att kunna leva det samhälle man vill ha och ingripa i konflikter. Ickevåld är svårt, det behöver tränas ungefär som att lära sig dans eller spela ett instrument.

Elof: Okej men vad kommer vi att träna oss i mer exakt under den här helgen? Det är någonslags grundkurs?

Per: Hur man kan göra möten både roligare och mer demokratiska, men samtidigt effektivare. Inom kyrkan är mobbning ett stort problem, så vi övar ingripandetekniker för det.

Elof: Det har ju varit lite debatt om Ship to gaza och båda sidors agerande vid aktionen/motaktionen, vad kan ickevåld bidra med till sådana här situationer?

Per: Jag ska ha med en övning där man får öva fredsbevarande och avstyra bråk. Tekniken användes på båten Sofia, och vi ska se hur den kan finslipas.

Per: Vi kan ju inte bara träna och träna ickevåld. Har ni i Oikos planerat något kul för helgen?

Elof: Ja eftersom ickevåld handlar om att leva det samhälle man vill ha, eller för att säga det teologiskt Guds rike redan nu, så måste vi ju ha lite fest också. Så det blir lite vegetarisk grillning på kvällen och bad på dagen, i övrigt softa och häng med varandra också, och såklart bön.

Elof: det har kommit lite frågor angående deltagaravgiften på 800kr, vissa tycker det är ganska dyrt. Som kristna och i ickevåldstradition tror vi ju på genomskinlighet, vad går pengarna till?

Per: När jag håller kurser för studieförbundet bilda så kostar det 1900 kr för en helg och då blir det ju möjligt för oss kursledare att ha ickevåld som yrke. Den här kursen är dock subventionerad så pengarna går mest till omkostnader för mig och Jonas.

Elof: Om du måste välja mellan att se ickevåld som en metod eller som ett tecken, vad skulle du välja då?

Per: I ickevåld är mål och medel samma sak. Ickevåld blir ett tecken just för att det är en metod. För många är det svårt att förstå att symbolik är direkt aktion som går utöver sig själv.

Elof: Men okej, spelar det någon roll att tala om ”kristet” ickevåld som bygger på Jesus?

Per: Jag håller med Annika Spaldes bok där hon visar att ickevåld är befrielseteologin för oss i medelklassen. Det handlar inte främst om att frälsa, befria sig själva utan att ingripa där våld och förtryck finns. Att ta korset innebär ickevåld.

Anmälan sker till
tobias@kommunitetenoikos.se
skriv Namn, Adress, Matönskemål (all mat e minst vegetarisk) och om du önskar boende (på golv). Betalnings info får du när du anmält dig.

Mer info: http://www.kommunitetenoikos.se/?page_id=319

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.