Sammankomst, en knytkonferens?

Vi skrev i inbjudan till Sammankomst 2013 att detta kommer vara en knytkonferens. För de flesta är detta fortfarande ett okänt begrepp så här beskriver vi lite kort hur det kommer gå till och vad det är.

Vanligtvis har lördagens program under sammankomst bestått av seminarier som att välja mellan som redan på förväg haft spikade talare och ämnen. Erfarenheten från Sammankomst och från konferenser överlag är dock att det är just mötena mellan det färdiga programmet som ger som allra mest, där vi får dela med varandra våra egna erfarenheter. Formen knytkonferens (på engelska unconference, hette tidigare okonferens i Sverige) försöker formalisera det som de flesta av oss tycker är det som är bäst och mest givande – när folk i vår egen situation berättar om sina erfarenheter och där jag kan få dela mina.

Här ett tomt program som håller på att fyllas på knytkonferensen SSWC. Bild av videren på flickr med CC-NC-licens.

Här ett tomt program som håller på att fyllas på knytkonferensen SSWC. Bild av Jan Videren med CC-BY-NC-licens.

Rent krasst så finns alltså för lördagen ett stort tomt schema (utöver morgonandakt, mat och gudstjänst på kvällen) där vi räknar med att vi alla kommer bidra till programmet och upplevelsen av Sammankomst 2013. På ett stort rutnät finns tidpunkter och rum där deltagarna kan göra anspråk på en föreläsning, samtal, workshop, brainstorming, konspiration, diskussion eller annan typ av samling. Passen är 40 minuter eller 20 minuter och den som vill hålla i en samling skriver kort vad samlingen kommer innehålla och sätter upp den på lämpligt tom ruta.

Så, vad söker vi för samlingar? Å ena sidan så får ni gärna tänka med temat, Kärlek, Hat, Helig vrede, men det viktigaste är att det blir samlingar som du själv skulle vilja gå på? Vad är det du funderar kring när det gäller kommunitetsliv? Svårigheter och vinster? Kamper och segrar? Erfarenheter, berättelser, idéer, visioner. Det kan handla om att bo i kollektiv med barn, klosterliv i Sverige, vi skriver en sång tillsammans, hur hittas långsiktighet, vilken plats har kommunitetsrörelsen i svensk kristenhet, Jesus och politik, så här gjorde vi en kompost, erfarenheter från internationella kommunitetsrörelser, osv, osv. Det du kan nåt om eller det som du vill veta mer om, det är intressant.

Det som dock är mer specifikt som vi söker är dig som skulle vilja hålla i en samling med barn. Det kan vara enkelt pyssel eller leka en lek. Kanske en grupp på 3-8 barn och pass på 5 pass på 40 minuter. Vill du ta ett av dem? Det kommer också finnas ett rum med fri lek för barnen.

Tidigare år så har det på Sammankomst ofta varit en ganska sned könsfördelning bland talarna. För att jämna ut detta så kommer rummen och passen i rutnätet vara färgkodade så att vi kan uppmuntra varandra, man som kvinna, att ta lika mycket plats på Sammankomst.

Vi vill gärna att du börjar fundera redan nu på vad du skulle vilja bidra med. Berätta gärna i kommentarsfältet här nedan vad du kan bidra med eller vad du skulle önska att nån annan delade så kan vi börja skapandet tillsammans redan nu!

Väl mött. Har ni vidare frågor så ska vi gärna försöka svara på dem också, eventuellt genom att uppdatera det här inlägget.

Om brynte

Familjefar, kollektivbror och asylaktivist.
Det här inlägget postades i sammankomst 2013 och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.