Ett annat sätt att leva

fågelbo.jpeg

800 miljoner människor lägger sig hungriga varje kväll.

Klimathotet börjar vara bortom vår kontroll.

Främlingsfientligheten växer ostoppbart.

Individualismen gör oss sjuka psykiskt och fysiskt.

Det är alldeles uppenbart att världen kan vara mycket bättre, och de flesta av oss vill bidra till att den blir det.

Men de lösningsförslag som kastas runt är ofta väldigt grundliga. Skänk en hundralapp eller två! Sopsortera! Säg ifrån när någon säger något rasistiskt! Säg hej till grannen!

Dessa goda gärningar är förstås fortfarande goda, men det är som att dricka droppar ur en nästan tom vattenflaska när det samtidigt finns en rik känsla under oss, redo att bryta fram med strömmar av liv.

Helgelsen, eller heliggörandet, vilket Bibeln kallar processen att med Guds hjälp leva ett godare liv, är radikalare och mer djupgående än att på ytan modifiera en västerländsk, konsumtionsberoende och individualistisk livsstil.

Vi läser i evangelierna och Apostlagärningarna om hur denna helgelse tog sig i uttryck genom egendomsgemenskap, där ingen var rik eller fattig.

Alla levde enkelt. Tillsammans.

De var ”ett hjärta och en själ” (Apg 4:32). De kallade inte bara varandra systrar och bröder — de behandlade varandra som det.

Att ställa om sitt liv från privatekonomi till egendomsgemenskap är troligtvis det mest effektiva du kan göra för att hjälpa fattiga, värna om miljön, bygga broar och motverka ensamhet.

För några månader sedan intervjuade jag Erika Akimani från Kigali, Rwanda, som bott i kommunitet med egendomsgemenskap sedan 1997. Hon sa:

”Apostlagärningarna 2 är lösningen på världens problem. Syskonskapet och gemensamt delande är vad vi behöver. Kärleksbudet som Jesus gav oss fungerar inte väl i världens kontext, det behöver en biblisk kommunitetskontext.”

Med andra ord: det moderna, västerländska privatekonomiska experimentet ställer till det i vår efterföljelse till Jesus. Vi behöver fler kommuniteter som hjälper fattiga, lever enkelt och hållbart, och delar livet tillsammans.

På grund av detta arbetar vi i Jerusalemprojektet nu aktivt med att starta en kommunitet med egendomsgemenskap. En kommunitet där utsatta människor såsom hemlösa EU-migranter och flyktingar kommer vara kärnmedlemmar. En kommunitet där vi hjälper varandra att sänka våra ekologiska fotavtryck. En kommunitet där vi är familj, församling och folkrörelse i ett.

Vi söker med ljus och lykta efter någonstans att bo. Om du vill hjälpa oss, gå med i Facebookgruppen Hjälp oss starta kommunitet, ge en gåva till Jerusalemprojektet eller stå med i bön. Gud välsigne dig!

Det här inlägget postades i Jerusalemprojektet. Bokmärk permalänken.